00:17
  • Radio Online

Orhei.net

Portalul web al Raionului Orhei

Bine aţi venit oaspete • Înregistrare • Logare  •  Trimite o ştire
Sâmbătă, 24.6.2017
Principala » 2012 » Ianuarie » 16 » Alianta anunta referendum pentru modificarea Constitutiei in luna aprilie.
Alianta anunta referendum pentru modificarea Constitutiei in luna aprilie.
După ce au încercat de nenumărate ori să aleagă preşedintele țării, liderii AIE au ajuns la concluzia că - modifcarea Constituției prin referendum, este singura soluţie pentru a depaşi criza politică.
Anunțul a fost făcut ieri (15.01.2012) de către Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu. Aceștia spun că referendumul Constituțional va fi organizat, cel mai probabil, în luna aprilie.
Potrivit primelor declarații, principalele modificări pe care și le dorește coaliția de guvernare țin de simplificarea procedurii de alegere a şefului statului, prin reducera numarului de voturi de la 61 la 51. Este, de fapt, şi propunerea anterioara a comuniştilor, care doreau, însă, modificarea procedurii în parlament, însă apoi au renunţat la iniţiativa lor.
În opinia comuniştilor toate aceste acţiuni ale alianţei conduc la uzurparea puterii în stat şi aprofundarea crizei politice.
Reamintim că la 5 septembrie 2010, pentru prima dată în Republica Moldova a avut loc Referendumul constituţional, în cadrul căruia alegătorii s-au expus în problema alegerii directe a şefului statului. Alegătorilor li s-a propus să răspundă la întrebarea "Sînteţi pentru modificarea Constituţiei care să permită alegerea Preşedintelui Republicii Moldova de către întreg poporul?”, votînd pentru una din opţiunile: "Pentru” sau "Contra”.
Referendumul din 5 septembrie 2010 nu a fost validat din cauza prezenţei joase a alegătorilor. Doar 30.29% din cetăţenii cu drept de vot s-au prezentat la urne de vot din minimul necesar de 1/3 de persoane înscrise în listele electorale...

Discută pe forum la aceasta temă
Categorie: Social | Vizualizări: 1092 | Adăugat:16.Ian.2012, 11:35 | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]

Intră în cont