00:21
  • Radio Online

Orhei.net

Portalul web al Raionului Orhei

Bine aţi venit oaspete • Înregistrare • Logare  •  Trimite o ştire
Miercuri, 28.6.2017
Principala » 2014 » Decembrie » 18 » Camerele staționare de supraveghere a circulației rutiere au fost interzise.
Camerele staționare de supraveghere a circulației rutiere au fost interzise.
Imagine simbol, sursa: timpolis.ro

Camerele de supraveghere a circulației rutiere, instalate de Ministerul Afacerilor Interne, încalcă dreptul la viaţa privată şi urmează a fi interzise. O hotărâre în acest sens a fost luată de magistraţii de la Judecătoria sectorului Centru al Capitalei.
"Instanța de judecată a hotărât constatarea încălcării dreptului la viață privată a membrilor Asociației Obștești “Juriștii pentru Drepturile Omului” cauzată prin filmarea/fotografierea acestora și automobilelor lor de camerele staționare de supraveghere a circulației rutiere instalate de Ministerul Afacerilor Interne.De asemenea instanța de judecată a interzis Ministerului Afacerilor Interne să exploateze camerele staționare de supraveghere a circulației rutiere, instalate de acesta.", se anunţă intrun comunicat de presă a Asociaţiei Obşteşti : “Juriștii pentru Drepturile Omului”.

Hotărârea nu este definitivă și executorie, și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău.

De cealaltă parte, Ministerul Afacerilor Interne precizează ca va contesta hotărîrea în cauză, pe care o consideră neîntemeiată în baza normelor de drept, întrucît instanţa nu a dispus anularea unui act administrativ care ar stabili mecanismul de exploatare a camerelor de supraveghere video a circulaţiei rutiere.

Totodată, hotărîrea instanţei de judecată se prezintă a fi contradictorie, prin faptul că a fost dispusă interzicerea utilizării camerelor de supraveghere, însă cadrul normativ care reglementează procedura şi dreptul Ministerului Afacerilor Interne de a le exploata este în continuare în vigoare.

Respectiv, la nivel de cadru normativ relevant, prerogativa Ministerului Afacerilor Interne de a exploata camerele de supraveghere video a traficului rutier este reglementată de Legea nr. 320 din 27.12.2012 cu privire la activitatea Poliţiei şi statutul poliţistului, Legea nr. 131 din 07.06.2007 privind siguranţa traficului rutier, art. 443 din Codul contravenţional, Concepţia Sistemului automatizat de supraveghere a circulaţiei rutiere „Controlul traficului”, aprobată prin Hotărîrea Guvernului, Hotărîrea Guvernului nr. 1214 din 27.12.2010 „Cu privire la aprobarea Strategiei naţionale pentru siguranţă rutieră”, Regulamentul circulaţiei rutiere, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 357 din 13.05.2009, implicit Hotărîrea Guvernului nr. 965 din 17.11.2014 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Sistemului automatizat de supraveghere a circulaţiei rutiere „Controlul traficului”.

"Ţinem să informăm că, odată cu implementarea Sistemului automatizat de supraveghere a circulaţiei rutiere „Controlul traficului” a fost înregistrată disciplinarea participanţilor la trafic, fapt care a determinat ca în intersecţiile monitorizate, pe parcursul anului 2014, numărul accidentelor rutiere să scadă cu 40 la sută, iar numărul persoanelor decedate şi a celor vătămaţi cu 60 la sută faţă de anul 2013. Concomitent, înregistrările video au permis prevenirea şi stabilirea autorilor ai unui şir de infracţiuni, inclusiv excepţional şi deosebit de grave. Aceasta, denotă faptul că Sistemul automatizat de supraveghere a circulaţiei rutiere „Controlul traficului” este un instrument necesar şi eficient pentru asigurarea siguranţei publice, apărarea ordinii, prevenirea faptelor penale şi protejarea dreptului omului la viaţă.

Specificăm, că Ministerul Afacerilor Interne nu este unica autoritate din Republica Moldova care utilizează în locurile publice camerele de supraveghere video, ele fiind utilizate de instituţii publice, agenţi economici, inclusiv de către instanţele de judecată." se anunţă în comunicatul de presă al MAI.

Categorie: Auto | Vizualizări: 951 | Adăugat:18.Dec.2014, 13:53 | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]

Intră în cont