21:20
  • Radio Online

Orhei.net

Portalul web al Raionului Orhei

Bine aţi venit oaspete • Înregistrare • Logare  •  Trimite o ştire
Joi, 19.4.2018
Principala » 2015 » Decembrie » 10 » Codrii ShOrheiului: Shor intenţionează să ridice un complex rezidenţial de lux chiar pe teritoriul Parcului Național Orhei.
Codrii ShOrheiului: Shor intenţionează să ridice un complex rezidenţial de lux chiar pe teritoriul Parcului Național Orhei.
Foto: rise.md

Într-o perioadă de cinci ani, Moldova a pierdut păduri cu o suprafață echivalentă a 20 de terenuri de fotbal. Asta după ce mai mulți afaceriști au ajuns proprietari în Codrii Orheiului, oferind statului la schimb terenuri degradate. Ulterior, pădurea a devenit obiectul mai multor tranzacții de milioane.

Transferul pădurii din proprietate publică în proprietate privată a fost legalizat prin hotărâri de Guvern, semnate de fostul premier Vasile Tarlev. Potrivit unui raport al Curții de Conturi, hotărârile respective contravin Codului Silvic, care interzice reducerea și fragmentarea suprafețelor fondului forestier, și reprezintă o amenințare a interesului public.
În urma diferitor tranzacții de schimb, terenurile fondului silvic, proprietate publică a statului, au fost înstrăinate atât în favoarea agenților economici, cât și a persoanelor fizice care au profitat de beneficii superioare în raport cu cele ale domeniului public”, notează auditorii Curții de Conturi.
Vasile Tarlev, ex-premier: La baza hotărârilor de Guvern au stat demersurile oficiale și notele informative care argumentează fiecare caz în parte.
Cum a ajuns Ilan Shor proprietar de pădure
Familia primarului de Orhei este proprietară a peste 2 hectare de pădure încă din 2005. Atunci Ghermivali SRL, companie în care tatăl lui Ilan Shor deținea o cotă de 96%, a cumpărat pădurea de la Nizov-Com SRL, firmă care, în prezent, este administrată de un apropiat al familiei milionarului Gabriel Stati.

Nizov-Com a intrat în posesia pădurii printr-o hotărâre de Guvern din 2005 . Asta, după ce a dat statului la schimb 3 hectare de teren „acoperit parțial cu vegetație forestieră, cu râpi și alunecări”, potrivit Curții de Conturi. Nizov-Com a cumpărat cele 3 hectare de la Primăria com. Puțintei cu 6,5 mii lei. În schimb, din vânzarea pădurii, aceasta a obținut un venit de peste 100 mii lei. Nizov-Com nu a plecat din Codrii Orheiului. În ultimii opt ani, compania arendează aproape 400 hectare de pădure.
Pădurea, gajată la bancă
Tot în 2005, la doar patru luni de când devine proprietară, firma Ghermivali gajează pădurea pentru 1,8 milioane de lei la Banca Socială, conform Curții de Conturi. Între timp, administrator și asociat al companiei devine Ilan Shor, iar șirul contractelor ipotecare continuă până în 2014. Atât Ghermivali, cât și Banca Socială au fost implicate în dispariția miliardului din sistemul bancar, se arată în Raportul Kroll.
Pe 23 octombrie 2015, Ghermivali a vândut pădurea firmei D.F.I. SRL, și ea parte a holdingului Shor. Noul proprietar al pădurii este o companie fondată în august 2012 de Viorel Melnic, acționar și fost președinte la Unibank, o altă instituție financiar-bancară implicată în „Furtul Secolului”. Peste o lună, Melnic se retrage din acționariatul D.F.I., iar noul asociat unic devine Dufremol SRL, companie deținută de Ilona Shor. 
Shor Residence Holding
În pădure, pe ruinele unei baze de odihnă sovietice, Shor intenționează să ridice un complex rezidențial de lux de peste 20 mii de metri pătrați. Acesta va cuprinde o clădire modernă cu patru nivele, mai multe căsuțe pentru oaspeți, dar și un teren de tenis și altul de volei. Proiectul a fost realizat anul trecut de firma rusească de arhitectură Proekt Capital.

  

Oleg Gașper, primarul satului Ivancea: N-am eliberat autorizație de construcție. Ei au făcut întărirea hotarelor. Noi doar am confirmat că nu s-a schimbat nimic. Asta se face, fie pentru proiectare, fie gajare. Când am devenit primar (2011 – n.r.), îmi amintesc că Shor m-a chemat la Chișinău. El a zis că tatăl lui a cumpărat (pădurea – n.r.) și că vrea să investească acolo. Cu ambele mâini! Veniți și investiți, dați oamenilor de lucru!
Rezidență în Parcul Național Orhei
Pădurea lui Shor se află aproape de traseul Chișinău-Orhei, pe malul lacului Ivancea. La intrare, trei bucăți de stâlpi blochează trecerea mașinilor pe un drum vechi asfaltat. Lat cât o șosea la început, drumul se îngustează odată ce intră tot mai adânc în inima pădurii, luând, într-un final, lățimea unui trotuar.
Străjuit de stâlpi electrici fără fire, asfaltul din pădure se așterne pe o distanță de câteva sute de metri. Un canal mic săpat recent ne însoțește, în paralel, până se bifurcă, șerpuind spre două imobile. Cel mai mare dintre ele e o clădire sumbră din beton. Cu demisol și două nivele, construcția nu are nici ferestre, nici acoperiș. Celălalt imobil, parțial ruinat, are un singur nivel.

Actualmente, lotul de pădure deținut de Shor în pădurea de la Ivancea se află pe teritoriul Parcului Național Orhei. Asta după ce, în 2013, Parlamentul a aprobat o hotărâre prin care își propune păstrarea „complexelor naturale de o deosebită importanţă ecologică, estetică şi istorică”.

Citeste continuarea  pe rise.md.


Sursa: rise.md
Categorie: Stiri din Regiune | Vizualizări: 687 | Adăugat:10.Dec.2015, 18:58 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]

Intră în cont