07:57
  • Radio Online

Orhei.net

Portalul web al Raionului Orhei

Bine aţi venit oaspete • Înregistrare • Logare  •  Trimite o ştire
Marţi, 22.5.2018
Principala » 2016 » Martie » 4 » Curtea Constituțională a decis: Președintele Republicii Moldova va fi ales direct de către popor.
Curtea Constituțională a decis: Președintele Republicii Moldova va fi ales direct de către popor.
Poză simbol

Președintele Republicii Moldova va fi ales direct de către popor. O decizie în acest sens a fost luată azi de către Curtea Constituțională. Efectele acesteia nu se extind asupra lui Nicolae Timofti care rămâne în funcție până la expirarea mandatului.

Potrivit PLDM, autorul sesizării, ”în data de 5 iulie 2000, deputații în Parlament au adoptat în mod deliberat amendamente la Constituție neavizate de Curtea Constituţională, contrar procedurii stabilite expres de Constituţie şi de Regulamentul Parlamentului pentru revizuirea acesteia”.

Azi, Curtea a constatat că modificările operate în anul 2000, la articolele 78 și 89 din Constituție și anume faptul că președintele să nu mai fie ales de către popor, ci de Parlament, sunt neconstituționale. 

Astfel, potrivit deciziei CC, textul articolului 78 se modifică astfel: 

(1) Președintele este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

(2) Poate fi ales Preşedinte al Republicii Moldova cetăţeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniţi, a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba de stat.

(3) Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri. 

(4) În cazul în care nici unul dintre candidați nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur.

(5) Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, cu condiția că numărul acestora e mai mare decât numărul de voturi exprimate împotriva candidatului.

(6) Procedura de alegere a Președintelui Republicii Moldova este stabilită prin lege organică.

De asemenea, se modifică și articolul 89, care prevede demiterea din funcția a președintelui. O modificare interesantă aici este înlocuirea termenului ”demitere” cu ”suspendare”.

Noul articol 89 va avea următorul text:

(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele Republicii Moldova poate fi suspendat din funcție de către Parlament cu votul a două treimi din deputaţi.

(2) Propunerea de suspendare poate fi iniţiată de cel puţin o treime din deputaţi şi se aduce neîntârziat la cunoştinţa Preşedintelui Republicii Moldova. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută. Dacă propunerea de suspendare din funcție este adoptată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demitere a președintelui.

Astfel, Constituția va fi republicată în Monitorul Oficial dându-se textelor redacția într-un mod conform din decizia CC.

Totodată, Parlamentul urmeză să adopte legislația privind alegerea președintelui prin  vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

Decizia este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial. 

Categorie: Politic | Vizualizări: 1219 | Adăugat:04.Mar.2016, 17:40 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]

Intră în cont