08:12
  • Radio Online

Orhei.net

Portalul web al Raionului Orhei

Bine aţi venit oaspete • Înregistrare • Logare  •  Trimite o ştire
Marţi, 22.5.2018
Principala » 2016 » Februarie » 27 » Demisia procurorului general o nouă stratagemă?
Demisia procurorului general o nouă stratagemă?
sursa: dw.com

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, blamat de societatea civilă pentru loialitatea sa față de regimul oligarhic, și-a anunțat vineri demisia în fața deputaților.

Gurin se crede „reformatorul Procuraturii”
Corneliu Gurin a încercat să-și ambaleze demisia într-un context glorios. El a spus că noua Lege a Procuraturii, aprobată joi de Parlament, „a fost etapa decisivă în reformarea sistemului”. „În vara anului 2013 am spus: prioritatea mandatului meu este crearea bazei de reformare a instituției. Pe asta m-am concentrat până acum”, a menționat Gurin, lăsând să se înțeleagă că și-ar fi îndeplinit cu succes această misiune. „Se deschide un capitol decisiv pentru această instituție. Iată de ce am decis să vin în fața Parlamentului pentru a-mi depune mandatul. Consider important să începem reforma de la vârful instituției. Demisionez din data de 1 martie. Noul procuror general trebuie ales de Consiliul Superior al Procurorilor, prin concurs public, la care să participe cei mai buni din domeniu”, a adăugat Gurin.

Stratagemă
Juriștii și analiștii politici au reacționat imediat. Deși noua lege cu privire la Procuratură, votată joi, chinuită ani la rând prin Parlament, într-adevăr prevede alegerea procurorului general de către Consiliul Superior al Procurorilor, aceasta nu va putea fi aplicată în cazul următorului procuror general, deoarece noua lege va intra în vigoare abia în august 2016. În plus, conform noii legi, procurorul general urmează a fi numit de șeful statului (în prezent îl numește președintele Parlamentului), iar pentru ca șeful statului să dobândească această prerogativă, trebuie modificată Constituția – procedură care durează. Aceasta înseamnă că numirea următorului procuror general va rămâne în continuare la discreția președintelui Parlamentului, Andrian Candu, finul controversatului oligarh Vlad Plahotniuc. Astfel, analiștii politici presupun că prin demisia lui Gurin, puterea oligarhică încearcă să trimită în funcția de procuror general o altă persoană docilă care îi va deservi interesele în următorii 5 ani, chiar și după intrarea în vigoare a noii legi, menită să scoată Procuratura de sub influență politică.
Analistul politic, Victor Ciobanu crede că prin demisia lui Gurin, guvernarea oligarhică vrea, pe de o parte, să se reabiliteze în fața cetățenilor revoltați și dezamăgiți de ilegalitățile tolerate de Procuratură în ultimii doi ani, iar pe de altă parte vrea să transmită un mesaj partenerilor externi, inclusiv României, care au condiționat deblocarea creditării Moldovei de implementarea reformelor reale. „Guvernarea vrea totuşi să acceseze banii din exterior pentru că altfel se prăbuşeşte”, susține Ciobanu, care nu exclude că vor urma și alte demisii sugerate de partenerii externi. În opinia analiștilor politici, este absurd să se creadă că oligarhul-șef al țării și-ar dori brusc un procuror independent care i-ar pune în pericol libertatea și i-ar verifica fluxurile financiare.

Citește întreg articolul pe DW.com


Sursa: dw.com
Categorie: Politic | Vizualizări: 518 | Adăugat:27.Feb.2016, 14:15 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]

Intră în cont