21:19
  • Radio Online

Orhei.net

Portalul web al Raionului Orhei

Bine aţi venit oaspete • Înregistrare • Logare  •  Trimite o ştire
Joi, 19.4.2018
Principala » 2016 » Februarie » 6 » Două deputate, citate de CNA după ce au făcut declaraţii privind coruperea parlamentarilor
Două deputate, citate de CNA după ce au făcut declaraţii privind coruperea parlamentarilor
Foto: anticoruptie.md

Deputata comunistă Elena Bodnarenco şi liberal-democrata Maria Ciobanu au fost citate de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) după ce au declarat că mai multor parlamentari li s-au propus sume mari de bani sau alte beneficii în schimbul votului pentru candidatul democrat la funcţia de prim-ministru. Elena Bodnarenco spune că, deocamdată, nu a primit citaţia, dar este gata să ofere detalii ofiţerilor Anticorupţie. Maria Ciobanu susţine că asistenta sa a fost contactată de angajaţii CNA vineri, 5 februarie, urmând să-i transmită citaţia. 

CNA s-ar fi autosesizat a doua zi după declaraţiile deputatei Elena Bodnarenco. Deputata comunistă declara la mijlocul lunii ianuarie, în cadrul unui interviu acordat ziarului regional "Observatorul de Nord", că cei 14 parlamentari care au părăsit fracţiunea PCRM şi au creat Platforma social-democratică "Pentru Moldova" au primit bani sau au fost şantajaţi cu dosare penale. Tot atunci, Elena Bodnarenco a recunoscut că i s-au propus şi ei bani sau funcţii pentru a părăsi fracţiunea Partidului Comunştilor. 

Şi liberal-democrata Maria Ciobanu a lăsat să se înţeleagă că mai multor colegi de-ai săi din fracţiunea PLDM, care au votat Guvernul Filip, li s-au promis beneficii. "Cum i-a „convins” Al Capone de Grozești pe deputații PLDM să semneze lista rușinii, vom afla curând… Ieri în PMAN alegătorii noștri mă întrebau insistent: CINE și CE le tulbura confortul psihologic celor șase deputați? Astfel „crescând”, Plahotniuc și-a format și o așa-zisă majoritate parlamentară doar din două fracțiuni, adică 19 (PDM) + 13(PL) deputați. Ceilalți sunt deputați de strânsură. Într-un cuvânt, Al Capone de Grozești și-a „formalizat” o majoritate parlamentară după chipul și asemănarea lui", a scris Maria Ciobanu pe reţeaua de socializare Facebook.

"Am examinat toate materialele din presă, iar în această săptămâna am expediat citaţii atât Elenei Bodnarenco, cât şi deputatei Maria Ciobanu", a declarat Angela Starinschi, purtător de cuvânt al CNA, portalului Anticoruptie.md. 

De cealaltă parte, deputata PCRM spune că nu a primit citaţia. "Chiar aştept. Sunt deschisă să depun declaraţii", ne-a spus Elena Bodnarenco. 

"Azi a contactat-o un angajat al CNA pe asistenta mea, propunându-i să se întâlnească, pentru a-i înmâna citație pentru mine să mă prezint la "bâta" lui Plahotniuc... Nici mai mult, nici mai puțin! Avem dreptul, în calitate de deputate, să facem orice declarație politică, iar instituția lui Chetraru (Viorel Chetraru, directorul CNA - n.r.) este obligată de lege să se autosesizeze și să adune probe. Ele sunt cu duiumul, dorință și libertate în activitate să aibă CNA!", a comentat Maria Ciobanu pe Facebook.

Singurul dosar pornit până acum pe un caz de tentativă de corupere a deputaţilor se află la etapa de examinare în instanţa de fond. Două persoane au fost reţinute în martie 2014 în timp ce urmau să transmită 250.000 de dolari unui intermediar. Banii ar fi trebuit să ajungă la un deputat care urma să părăsească fracțiunea din care făcea parte. În cadrul acţiunilor de urmărire penală, procurorii Anticorupţie şi ofiterii CNA au găsit jumătate de milion de euro în una din băncile comerciale din Capitală, într-un safeu închiriat de unul dintre inculpați. Potrivit oamenilor legii, acești bani erau pregătiți pentru coruperea altor doi deputați. 

Categorie: Politic | Vizualizări: 407 | Adăugat:06.Feb.2016, 10:24 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]

Intră în cont