03:16
  • Radio Online

Orhei.net

Portalul web al Raionului Orhei

Bine aţi venit oaspete • Înregistrare • Logare  •  Trimite o ştire
Luni, 19.3.2018
Principala » 2011 » August » 27 » (foto, video) Parada la Chisinau!
(foto, video) Parada la Chisinau!
Fanfară, strigăte „Ura”, chiote și sunet de bucium au răsunat astăzi, în centrul Capitalei, unde a avut loc prima paradă militară din ultimii zece ani, urmată de un spectacol de muzică populară. Cu ocazia aniversării a 20 de ani de la proclamarea Independenței, peste o mie de militari au defilat în Piața Marii Adunări Naționale, iar spectatorii au avut ocazia să admire 65 de unități de tehnică militară, prezentate în premieră publicului larg. După ce s-a încheiat parada, atenția publicului s-a îndreptat către Arcul de Triumf, pe care s-au urcat patru ciobani, cântând din bucium.
Pe scena de lângă Guvern au fost prezenți președintele interimar al țării, Marian Lupu, premierul Vlad Filat, foștii președinți Mihai Ghimpu, Petru Lucinschi și Mircea Snegur. Deși a fost inivitat, al treilea președinte al țării, Vladimir Voronin nu a fost prezent la eveniment.
„Poporul nostru a trecut prin multe și grele încercări, dar în pofida acestora, înaintașii noștri nu au cedat dreptul de a fi liberi. În această luptă poporul nostru a învins, imperiile care l-au oprimat odată au rămas în istorie, iar noi continuăm să avansăm pe calea democrației. Redobândirea Independenței ne-a oferit privilegiul de a decide propriul destin. Le doresc cetățenilor Republicii Moldova să fie mândri de faptul că locuiesc într-un stat independent, că avem o societate liberă, democratică, angajată în procesul de integrare europeană”, a declarat Lupu în discursul său.
Acesta a menționat că țara noastră are statut de neutralitate, de care nu se dezice, însă forțele armate sunt un atribut indispensabil al suveranității oricărui stat.
Discursul președintelui a fost urmat de stigătele de „Ura” ale militarilor. Sub muzica orchestrei, în zbor au fost lansați cca 600 de porumbei și baloane de culorile drapelului. Parada a fost deschisă de către veteranii războiului de pe Nistru, urmați de zeci de alte formațiuni militare din cadrul unităţilor Armatei Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, precum şi ai Serviciului Grăniceri. Maşini blindate de tip BTR-80, BRDM - 2, 2S9 Nona, autoturisme de teren şi de bord, precum şi sisteme de armament – aruncătoare de mine, tunuri antitanc, sisteme antiaeriene, au traversat PMAN.
După partea solemnă, chișinăuienii s-au delectat cu sunete de bucium, însoțite de un recital al actorului Andrei Porubin, care a urcat chiar pe Arcul de Triumf. Sute de dansatori populari au încins o horă în PMAN, chiuind în cinstea țării. În final, pe scenă a evoluat interpreta Zinaida Julea.


Video
Video
Categorie: Social | Vizualizări: 1912 | Adăugat:27.Aug.2011, 20:42 | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]

Intră în cont