07:58
  • Radio Online

Orhei.net

Portalul web al Raionului Orhei

Bine aţi venit oaspete • Înregistrare • Logare  •  Trimite o ştire
Marţi, 22.5.2018
Principala » 2016 » Ianuarie » 5 » Lipsă de consens după negocieri
Lipsă de consens după negocieri
Poză simbol

Fracţiunile parlamentare ale PLDM, PDM, PL, plus deputaţii grupului Leancă s-au întrunit astăzi, în incinta Parlamentului, în cadrul primei runde de negocieri pentru formarea unei majorităţi parlamentare. La finalul discuţiilor, liderii partidelor au ieşit la declaraţii de presă.
Președintele interimar al liberal-democraților, Valeriu Streleț, a declarat că PLDM urmează să convoace Consiliul Politic Național, care va decide asupra condițiilor pe care le vor avea liberal-democrații în procesul de formare a majorității parlamentare.

„Este o primă rundă de discuții, după încercarea eșuată de ieri de învestire a unui Guvern. Ca urmare a discuțiilor cu președintele Timofti, un candidat trebuie desemnat la funcția de premier către 11-12 ianuarie, 14 ianuarie trebuie să fie termenul limită de desemnare a candidatului”, a spus Valeriu Streleț.

Potrivit lui, PLDM insistă asupra dreptului de desemnare a unui candidat la funcția de premier. Valeriu Streleț a mai menționat că și PDM insistă asupra acestui lucru.

Președintele PDM, Marian Lupu, a spus că poziția democraților rămâne neschimbată. „Având în componența fracțiunii noastre 20 de persoane, fiind prima fracțiune a unui partid de orientare pro-europeană ca și componență numerică, susținem și mai departe poziția de înaintare a candidatului la funcția de premier, poziție care până la moment nu este acceptată de colegii de la PLDM. Vorbesc aici și despre declarația pe care am semnat-o cu alți 14 deputați din Parlament privind constituirea PSDM. Suntem absolut siguri din toate punctele de vedere că PDM este plasat pe poziția să preia această funcție”, a spus el.

Marian Lupu a mai afirmat că PDM-ul așteaptă decizia Consiliului PLDM, unica solicitare fiind ca aceasta să se ia cât mai repede, din cauza limitelor de timp. „Astăzi pot să constat în situația actuală și în condițiile actuale un blocaj, care este determinat de poziția colegilor de la PLDM, care în continuare insistă pe dreptul de desemnare a candidatului la funcția de premier. Mingea este pe terenul PLDM, suntem în așteptarea deciziei pe care trebuie să o adopte ei. Vom aștepta decizia colegilor de la PLDM, după care vom discuta cu ceilalți parteneri”, a declarat președintele PDM.

„Unora le place ca oamenii să trăiască în mizerie și sărăcie. Am pierdut o lună și ceva cu PLDM în discuții. Am impresia că cetățenii Moldovei trebuie să trăiască în dependență de vrerea Consiliului PLDM. Bănuiesc că este vorba de același joc și de o tărăgănare de timp, pentru a nu avea majoritate, pentru a nu putea înainta președintelui un candidat din partea majorității parlamentare. Președintele va trebui să desemneze un candidat care nu va acumula suficiente voturi și vom merge la alegeri anticipate. PL nu se teme de alegeri anticipate, ne e frică încotro vom merge după aceste alegeri. Să își asume acei care vor aceste alegeri anticipate” a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.


Sursa: trm.md
Categorie: Politic | Vizualizări: 585 | Adăugat:05.Ian.2016, 20:49 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]

Intră în cont