07:41
  • Radio Online

Orhei.net

Portalul web al Raionului Orhei

Bine aţi venit oaspete • Înregistrare • Logare  •  Trimite o ştire
Luni, 23.4.2018
Principala » 2011 » Iulie » 30 » Mănăstirea Curchi - patrimoniu sacru (foto, video)
Mănăstirea Curchi - patrimoniu sacru (foto, video)
Curchi - patrimoniu sacru
Mănăstirea de călugări Curchi se află la o distanță de 12 km de orașul Orhei, așezată pe pîrîul Vaticului, între bogate dealuri acoperite de codri seculari, cu grădini și livezi.
Mănăstirea este o adevărată perlă, conferind liniște și pace sufletească, ea se înscrie în lista patrimoniului național de valoare turistică majoră.
Ca ansamblu arhitectural aceasta s-a constituit in secolele XVIII-XIX, fiind compusa din doua biserici, noua cladiri cu chilii, o livada si un bazin de piatra. Biserica Sfantul Dumitru, construita in anul 1775 de catre Iordache Curchi, este un exemplu de stil neobizantin, iar biserica Nasterii Maicii Domnului, ridicata intre 1808 si 1810, este construita in stilul clasicismului, cu elemente de barocco.
Cronologic, istoria manastirii incepe in anii 1775, ajungand la mijlocul secolului al XIX-lea drept una din cele mai bogate, mai frumoase si mai mari manastiri din Moldova.
Manastirea a avut sase biserici:
- biserica de lemn Sfantul Dumitru, ridicata in 1775 de monahul Ioan Curchi si demolata dupa 1820
- biserica de piatra Nasterea Maicii Domnului, ctitorita in 1810 si demolata prin anii 1860
- biserica de iarna Sfantul Dumitru, zidita in 1844
- biserica de vara Nasterea Maicii Domnului, ridicata in 1872, considerata cladirea de capetenie a manastirii, redeschisa si sfintita la 21 septembrie 1993
- biserica cimitirului, cu hramul Toti Sfintii
- biserica de iarna Sfantul Nicolae, ridicata in anii 1936-1939 (nefinisata).
Biserica principala a manastirii, catedrala cu hramul Nasterea Maicii Domnului, a fost construita intre 1862-1872, dupa un proiect al arhitectului italian Bartolomeo Rastrelli. Executata in stil baroc, este cea mai inalta catedrala din Moldova - cupola de mijloc avand 57 de metri, este geamana cu Soborul Sfantul Andrei cel intai Chemat de la Kiev.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial a avut loc un incendiu, care s-a soldat cu arderea completa a picturii dinauntru si a catapetesmei poleite cu aur. Dupa un puternic bombardament, din cele patru clopotnite ale catedralei s-au pastrat doar doua.
În 1959 pe teritoriul mănăstirii a fost construită o colonie de alienaţi, care a ajuns apoi spital de psihiatrie.
La 15 februarie 2006, compania Teleradio-Moldova a organizat radiomaratonul "Manastirea Curchi: Din ruine spre inaltare". Acesta a fost un act de sensibilizare a opiniei publice, un indemn pentru crestini de a contribui financiar la renasterea acestui important monument de cultura si spiritualitate.
Astăzi, după restaurarea mănăstirii Curchi, spre ea ţin calea tot mai mulţi turişti dornici de a afla trecutul acestui lăcaş sfînt care a rezistat cu demnitate capriciilor vremurilor.
La Mănăstirea Curchi turiștii vor rămîne adînc impresionați de frumusețea arhitecturală a complexului, spațiul peisagistic unic, stilul de viață monahal, tradiția bucătăriei multiseculare…
În preajmă veți descoperi o prisacă, lacuri pline cu pești, teritorii pe care cresc plante medicinale…


Video
Video
Categorie: Cultură, Turism | Vizualizări: 26890 | Adăugat:30.Iul.2011, 20:13 | Rating: 5.0/2
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]

Intră în cont