00:30
  • Radio Online

Orhei.net

Portalul web al Raionului Orhei

Bine aţi venit oaspete • Înregistrare • Logare  •  Trimite o ştire
Sâmbătă, 24.6.2017
Principala » 2015 » Ianuarie » 14 » Poliția continuă acțiunile de combatere a vînatului ilicit.
Poliția continuă acțiunile de combatere a vînatului ilicit.
Foto: igp.md

La 14 ianuarie curent, s-a încheiat  sezonul de vînătoare 2014 – 2015, cu excepția vînatului la vulpi,  care va dura pînă la 26 aprilie  2015.
Prin urmare, polițiștii de comun cu reprezentanţii instituţiilor abilitate în domeniu au desfăşurat razii specializate pe terenurile de vînătoare din raioanele Donduşeni şi Orhei.
Astfel, pe cîmpul de vînătoare din apropierea satului Mîrzaci, raionului Orhei, a fost depistat  un locuitor al satului Mîrzaci, care plasa capcane pentru a prinde animale sălbatice.
În alt caz, pe cîmpul de vînătoare din apropierea satului Cucuruzeni, raionul Orhei, a fost depistat un bărbat cu arma de vînătoare de model IJ 12, calibru 12, care se afla la vînătoare în lipsa fişei de recoltă.
În privinţa persoanelor date au fost întocmite cîte un proces-verbal contravenţional în baza art. 128 alin (1) Cod Contravenţional al RM  care prevede o  amendă de la 400 la 1 000 de lei.

De asemenea, reieșind din faptul că au fost înregistrate unele încălcări privind portul și folosirea armelor în timpul vînatului, cît și în vederea prevenirii unor eventuale incidente cu arme, Inspectoratul General al Poliției vine cu cîteva recomandări pentru deținătorii de arme.

Astfel, potrivit prevederilor Legii nr.130 din 08.06.2012 privind regimul armelor și al munițiilor cu destinație civilă, deținătorii de arme de foc din categoria celor lungi sunt în drept să scoată armele din locul de păstrare numai pentru folosire la vînătoare sau într-un tir de trageri autorizat pentru această categorie de arme.

Totodată, armele cu țeava ghintuită, din categoria celor lungi, pot fi scoase din locul de păstrare numai în baza unui permis eliberat de către organul de poliție în raza căruia își are domiciliul deținătorul.

Persoanele care încalcă aceste prevederi riscă să fie atrase la răspundere contravențională conform art.361 Cod contravențional al RM.

De asemenea, legislația în vigoare prevede, că arma de autoapărare, din categoria celor scurte, poate fi purtată numai de titularul permisului de armă, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

  - să fie asigurată şi să nu fie armată;

  - să stea în permanenţă introdusă în toc, în loc ascuns vederii, cu  excepţia situaţiilor în care persoana este autorizată, potrivit legii, să o aplice;

  - să se afle în permanenţă numai asupra sa şi să nu fie transmisă în nici o formă unor alte persoane, cu excepţia armurierilor, organelor de poliţie competente, precum şi a personalului abilitat prin lege să păstreze şi să asigure securitatea temporară a armelor la intrarea în instituţiile publice, în alte locuri unde portul armei este interzis prin lege;

  - să fie însoţită de permisul de armă, care atestă dreptul de port şi de folosire.

Astfel, situația în care deținătorul va scoate arma din toc, neavînd temei să o aplice, va fi calificată ca amenințare cu arma și persoana riscă să fie atrasă la răspundere penală și privată pe viață de dreptul de a deține armă.

Categorie: Stiri din Regiune | Vizualizări: 911 | Adăugat:14.Ian.2015, 15:00 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]

Intră în cont