00:27
  • Radio Online

Orhei.net

Portalul web al Raionului Orhei

Bine aţi venit oaspete • Înregistrare • Logare  •  Trimite o ştire
Miercuri, 28.6.2017
Principala » 2011 » Iulie » 25 » Repere istorice Orhei
Repere istorice Orhei
Primele mărturii referitoare la Orhei atestate în vechile documente moldoveneşti datează anii 70 ai secolului XVI. Orheiul e unul dintre cele mai vechi oraşe ale Moldovei. Catedrala de piatră albă – martor martor taciturn al acestor timpuri de demult apuse se înalţă astăzi pe un dîmb la întrare în oraş. Tot aici a fost instalată şi statuia din bronz a lui Vasile Lupu, domnitor al Ţării Moldovei în anii 1634-1653 (In prezent monumentul lui Vasile Lupu sta in fata Consiliului in centrul orasului Orhei). Acest original edificiu – unul dintre monumentele de arhitectură moldovenească medievală, a fost ridicat conform voinţei domneşti.
Prin secolele IX-XII, pe când localităţile de pe cursul mijlociu al Nistrului întrau în componenţa Rusiei Kievene, aici trăiau vechii slavi. Hoardele tătare care au invadat cuprinsurile cnezatelor kievene, trecând Nistrul, s-au ridicat sus pe Răut şi au dat de această vale prielnică de la cotitura rîului şi, ca toţi predecesorii lor, şi-au dat curînd sama de avantajele, pe care le prezenta acest loc. Cotropitorii n-au stat aici mult timp (deceniile 4-6 ale secoluloui XIV), dar au reuşit să imprime localităţii de la cotitură o înfăţişare orientală. Tătarii au înălţat o moschee, un caravan-sarai, o lucsoasă bae publică, mauzolee-mazare.
Pe această palmă de pămînt, pe ruinele oraşului de tip oriental, la fruntarele secolelor XIV şi XV a apărut Orheul Vechi, care a întrat în componenţa statului feudal moldovenesc întemeiat în 1359.
Oraşul moldovenesc Orheiul Vechi a avut o importanţă strategică. Faptul că era situat în apropierea Nistrului – calea comercială de importanţă ce lega Europa centrală cu Mediterană şi ţările Orientului – a favorizat transformarea lui într-un mare centru economic.
La 1835 Orheiul a devenit centru de uezd. A crescut numărul populaţiei, a căpătat dezvoltare industria meşteşugărească. Dar din punct de vedre economic Orheiul nu mai putea concura cu asemenea noi centre industrial- comerciale ca Chişinăul, Bălţul, Benderul.
Orheiul de astăzi dispune de o natură bogată. Aceste meleaguri se deosebesc printr-o mare diversitate geografică, printr-o vecinătate suprinzătoare dintre trecutul îndepărtat şi contemporaneitate. Văile roditoare sclipind în oglinzile şirului de lacuri în cascadă, dealurile învelite seculari, peşterile misterioase şi stîncile ce te fascinează prin siluetele lor fantastice, plantele rarisime şi vechile parcuri de concepţii originale, uluitoarele mostre de sculptură în piatră... şi toate aceste lucruri sunt adunate pe o palmă de pămînt moldovenesc.
Categorie: Despre Orhei | Vizualizări: 2863 | Adăugat:25.Iul.2011, 10:30 | Rating: 5.0/2
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]

Intră în cont