08:13
  • Radio Online

Orhei.net

Portalul web al Raionului Orhei

Bine aţi venit oaspete • Înregistrare • Logare  •  Trimite o ştire
Marţi, 22.5.2018
Principala » 2015 » Ianuarie » 29 » Sistemul de irigare Lopatna renovat pe bani americani
Sistemul de irigare Lopatna renovat pe bani americani
Foto: irigare.md

Sistemul de irigare Lopatna, care a fost dat în exploatare la sfârşitul lunii noiembrie 2014, este unul cu adevărat modern. Utilajul sovietic şi ţevile învechite au fost înlocuite cu echipament electronic de control, ţevi din oţel şi polietilenă cu o durată de viață de peste 50 de ani.

Lucrările de reabilitare a sistemului de irigare Lopatna au fost efectuate din fondurile Programului Compact al Guvernului SUA. Reconstrucția și modernizarea sistemului de irigare, pentru care s-au alocat circa 3,6 milioane de dolari, permite irigarea a peste 500 de hectare de teren agricol, prelucrate de fermieri din satele Lopatna, Jora de Jos, Jora de Sus și Jora de Mijloc.

Lucrările de reabilitare au inclus reconstrucția stației de pompare și dotarea acesteia cu trei pompe moderne și econome din punct de vedere al consumului de curent electric și echipament electronic de control. De asemenea, au fost instalați circa 25 de km de țevi din oțel și polietilenă.

Totodată, în cadrul sistemului de irigare Lopatna a fost restabilit bazinul de acumulare de circa 1000 de metri cubi care va reduce la zero scurgerile de apă și va permite exploatarea cu costuri minime de menținere pe un termen foarte îndelungat. Noul sistem le permite agricultorilor să extindă suprafața irigată cu investiții proprii cu 300 de hectare, adițional celor 500 de ha, incluse în proiect.

În prezent, pe întregul teritoriu țării sunt peste 70 de sisteme de irigare care necesită investiții pentru a fi reabilitate. Dintre acestea, 10 sunt reabilitate în cadrul Programului Compact.

Categorie: Stiri din Regiune | Vizualizări: 870 | Adăugat:29.Ian.2015, 17:15 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]

Intră în cont