08:11
  • Radio Online

Orhei.net

Portalul web al Raionului Orhei

Bine aţi venit oaspete • Înregistrare • Logare  •  Trimite o ştire
Marţi, 22.5.2018
Principala » 2016 » Ianuarie » 18 » Socialiştii au contestat la Curtea Constituțională desemnarea lui Pavel Filip la funcţia de premier.
Socialiştii au contestat la Curtea Constituțională desemnarea lui Pavel Filip la funcţia de premier.

Socialiştii au depus astăzi o sesizare la Curtea Constituţională prin care cer să fie anulat decretul preşedintelui Nicolae Timofti, de numire a domnului Pavel Filip în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru.

PSRM consideră că acest decret este anticonstituţional deoarece au fost încălcaţi termenii constituţionali de semnare a acestuia precum şi procedura de creare a majorităţii parlamentare absolute.

“După cum am promis, noi am venit azi la Curtea Constituţională cu cîteva adresări. În primul rind noi cerem ca CC să verifice constituţionalitatea decretului despre numirea d-lui Pavel Filip drept candidat la funcţia de prim-ministru. Noi considerăm că acesta este neconstituţional din mai multe motive. Primul se referă la faptul că au fost încălcate termenele de semnare a acestuia. Constituţia presupune clar că candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru are la dispoziţie 15 zile, adică candidatul trebuia să fie desemnat pînă pe data de 14 ianuarie. Pe 14 ianuarie a fost desemnat domnul Păduraru, după care decretul a fost abrogat şi a fost desemnat un alt candidat pe data de 15 ianuarie. Noi considerăm că au fost încălcaţi termenii constituţionali.” a declarat liderul PSRM.

Cel de-al doilea motiv, potrivit lui Dodon constă în faptul că a fost încălcată procedura de creare a majorităţii parlamentare absolute deoarece aceasta trebuie să fie creată în plenul Parlamentului de fracţiunile parlamentare, lucru indicat expres în regulamentul Parlamentului. Astfel, în opinia lui Dodon, în această majoritate au intrat doar două fracţiuni: Partidul Liberal cu 13 deputaţi şi Partidul Democrat cu 19 deputaţi. 

Video:

Totodată Dodon a mai spus ca PSRM solicită CC să verifice dacă tentativa de numire a domnului Sturza la funcţia de prim-ministru a fost consumată sau nu: „Noi am adus argumente de ce considerăm că tentativa din 4 ianuarie nu este consumată, deoarece plenul Parlamentului nu s-a convocat şi nu a dat vot de neîncredere premierului desemnat la acea etapă.”

Dodon a mai declarat că astăzi socialiştii vor transmite preşedintelui Nicolae Timofti un demers care va cuprinde toate argumentele aduse mai sus şi altele suplimentare şi vor cere ca preşedintele ţării să-şi anuleze decretul de desemnare a domnului Filip la funcţia de prim-ministru.

Categorie: Politic | Vizualizări: 513 | Adăugat:18.Ian.2016, 15:37 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]

Intră în cont