07:52
  • Radio Online

Orhei.net

Portalul web al Raionului Orhei

Bine aţi venit oaspete • Înregistrare • Logare  •  Trimite o ştire
Marţi, 22.5.2018
Principala » 2015 » Noiembrie » 30 » Talmaci: Judecătorii din RM „au spălat” miliardele rusești
Talmaci: Judecătorii din RM „au spălat” miliardele rusești
Foto: bancamea.md

Moldinconbank nu este vinovată de „spălarea” a 18 miliarde de dolari veniţi din Federaţia Rusă, eventuala răspundere e a instanţei din Republica Moldova, susţine Leonid Talmaci, preşedintele comitetului de conducere al băncii amintite.

Talmaci subliniatză că banca nu a făcut decât să se conformeze hotărârilor judecătorești:

„Referitor la acuzaţiile nefondate aduse Băncii privind implicarea în activități de spălare de bani, vă asigur și vă garantez că toate operațiunile efectuate pe parcursul anului 2013, cât şi pe parcursul întregii sale activităţi, au fost efectuate în strictă conformitate cu legislaţia Republicii Moldova şi a actelor normative ale Băncii Naţionale a Moldovei. MICB a îndeplinit, deciziile judecătorești, cât și deciziile executorilor judecătorești care sunt obligatorii spre executare pentru orice entitate conform legislației în vigoare”.

Președintele Comitetului de conducere al BC „Moldindconbank" S.A. mai spune că nu există dovezi pertinente că acești bani, care au trecut prin sistemul bancar autohton (inclusiv MICB), ar fi fost obținuți ilegal de către deținătorii lor și, respectiv, acţiunile respective nu pot fi calificate drept legalizare a veniturilor ilicite.

„De asemenea, este de menționat faptul că MICB a raportat toate tranzacțiile conform legislației în vigoare, atât CNA, cât și a prezentat toate informațiile relevante către Banca Națională a Moldovei. Iar «eforturile MICB sunt considerabile și au contribuit la valoare adăugată procesului de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului în R. Moldova»,se menționează în scrisoarea CNA din august 2014. Toată această situație, inclusiv acuzațiile permanente, care sunt absolut nefondate, duc la creșterea tensiunii în societate. Astfel, ar fi oportun ca atât organele de supraveghere, cât și instituțiile abilitate să reacționeze pentru a elucida și a tempera spiritele în acest domeniu”, adaugă Leonid Talmaci 

Portalul deschide.MD amintește că organele de anchetă de la Moscova au inițiat investigații la începutul toamnei pe marginea spălării a aproximativ 20 miliarde USD din Rusia prin intermediul unei bănci din Republica Moldova. O sursă din cadrul Ministerului de Interne din Rusia a declarat atunci că a inițiat deja investigații pe marginea schemei spălării banilor, iar Rosfinmonitoring, împreună cu organele de control, adună probe pentru depistarea schemei.

La sfârșitul lunii august, rise.md a publicat o investigație în care arăta, că pe parcursul anilor 2010-2014, organizații criminale și politicienii corupți din Rusia au transferat circa 20 miliarde USD din fonduri murdare prin acest complex de „spălătorie”, format din zeci de companii off-shore, bănci, credite false și agenți proxy. Ulterior, procesul era „legalizat” de către judecători din Republica Moldova, iar banii spălați erau răspândiți în întreaga Europă.

Categorie: Economic | Vizualizări: 874 | Adăugat:30.Noi.2015, 17:03 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]

Intră în cont