03:19
  • Radio Online

Orhei.net

Portalul web al Raionului Orhei

Bine aţi venit oaspete • Înregistrare • Logare  •  Trimite o ştire
Luni, 19.3.2018
Principala » 2015 » Ianuarie » 19 » Un caz de antrax a fost identificat în r-ul Orhei
Un caz de antrax a fost identificat în r-ul Orhei
Foto: en.wikipedia.org

Vineri, 16 ianuarie 2015, în com. Biești, loc. Cihoreni, r-ul Orhei, a fost înregistrat un caz de antrax la o bovină. Ancheta preventivă a determinat faptul că a fost sacrificată forțat o vițică în vârsta de 8 luni, neidentificată (fără crotalie) și fără a fi consultat preventiv un medic veterinar.

 Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor Orhei întreprind măsurile sanitar-veterinare pentru eradicarea focarului. Efectivele de animale din zona se afla sub supravegherea sanitar-veterinară permanentă până la ridicarea măsurilor de carantină a focarului de boală. La moment este efectuată o anchetă epizootologică pentru stabilirea sursei de infecție.

 Populația este informată despre importanța conlucrării cu medicii veterinari, precum și contactarea acestora în caz de apariție a suspiciunilor de îmbolnăvire a animalelor.

 ANSA atenționează deținătorii de animale să fie mai responsabili față de „Programul acţiunilor strategice de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii bolilor de la animale la om şi protecţia mediului”, pentru a preveni astfel de situații.

Ultimul caz de antrax a fost înregistrat în septembrie anul trecut, în raionul Cahul. Atunci, 10 persoane au ajuns la spital după ce au consumat carne infectată.

 Antraxul este o boală infecţioasă produsă de Bacillus anthracis. Boala este o zoonoză (boală comună omului şi animalelor), fiind întâlnită mai frecvent la paricopitate (bovine, caprine, ovine). Antraxul sub formă cutanată se transmite de la animale la om, dar nu şi de la o persoană la alta. Bacilul poate rămâne în sol chiar şi 100 de ani, modul de răspândire fiind prin spori. De aceea, sporii de antrax se pot găsi peste tot în lume, inclusiv în Antarctica, putând fi ingeraţi de animalele erbivore de pe plante, iar carnivorele se pot infecta mâncând erbivore infectate.

Categorie: Stiri din Regiune | Vizualizări: 878 | Adăugat:19.Ian.2015, 13:06 | Rating: 0.0/0

Citeşte şi:


Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]

Intră în cont