21:19
  • Radio Online

Orhei.net

Portalul web al Raionului Orhei

Bine aţi venit oaspete • Înregistrare • Logare  •  Trimite o ştire
Joi, 19.4.2018
Principala » 2011 » August » 15 » Vom primi compensatii pentru intreruperea de la energia electrica
Vom primi compensatii pentru intreruperea de la energia electrica
Veste bună pentru consumatorii care se ciocnesc cu întreruperi nesfârșite de energie electrică. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că începând cu 12 august, operatorii de rețea vor fi sancționați dacă nu vor presta servicii de calitate. Astfel, pentru fiecare deconectare, care va depăși normele stabilite, consumatorii vor primi bani.

Noul Regulament cu privire la calitatea serviciilor de transport şi distribuţie a energiei electrice, aprobat de ANRE, stabilește numărul maxim admis de deconectări de la energia electrică pe an, precum și durata fiecărei întreruperi. Prevederea a existat și până în prezent, însă, potrivit reprezentanților ANRE, procedura era mai complicată, iar banii erau achitați doar în urma deciziei instanței de judecată.

Astfel, în cazul unor avarii neprogramate, durata deconectării de la energia electrică nu trebuie să depășească 6 ore pentru consumatorii din mediul urban și 8 ore - pentru cei din mediu rural. În cazul în care operatorul va depăși acest interval de timp, el va fi obligat să achite consumatorilor finali compensații. Banii se vor plăti la cererea în scris a acestora, câte 20 lei pentru fiecare oră de întârziere. În cazul consumatorilor noncasnici cu o putere instalată mai mică sau egală cu 100 kW -200 de lei,  şi 500 de lei - pentru consumatorii noncasnici, cu puterea instalată mai mare de 100 kW.

Dacă este vorba de o întrerupere cauzată de un defect mai serios, mai ales care a avut loc în timpul nopții, atunci vom sta în întuneric cel puțin 16 ore, dar nu mai mult de 24 ore.  
Aceleaşi compensaţii vor fi plătite de operatorul respectiv şi în cazul în care acesta va depăşi numărul admis de întreruperi pe parcursul unui an. Pentru mediul urban se admit 9 deconectări pe an, și cu 3 mai puțin pentru mediul rural.

Regulamentul se referă și la procedura de conectare sau deconectare la rețeaua electrică.  În cazurile în care acesta va depăşi termenul  - 4 zile calendaristice pentru conenctare şi 2 zile pentru reconectare - acesta va plăti consumatorului, la cerere, compensaţii în mărime de 25% din valoarea taxei pe care ultimul a achitat-o pentru fiecare zi de întârziere.
Cu alte cuvinte, în cazul în care am fost deconectați de la rețea și am plătit o taxă pentru a fi reconectați, avem șansa să fim reconectați gratuit, dacă procedura se va face cu o întârziere de 4 zile.

Plata compensaţiilor se efectuează în termen de cel mult 30 de zile calendaristice după depunerea de către consumator a unei cereri scrise în adresa operatorului. Cu acordul părţilor, compensaţiile calculate pot fi achitate consumatorilor sau pot fi considerate ca plată în avans pentru energia electrică consumată de consumatorul respectiv în următoarea perioadă de facturare.
Categorie: Stiri din Regiune | Vizualizări: 2068 | Adăugat:15.Aug.2011, 19:58 | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]

Intră în cont